free
hit counter

De Sprekerij wordt een groepspraktijk

Zo'n 10 jaar na de start van De Sprekerij als individuele praktijk bouwen we vanaf november De Sprekerij in Antwerpen stap voor stap uit tot een groepspraktijk voor psychologische begeleiding en psychotherapie. Het zou mooi zijn om doorheen 2020 een fris en monter team te kunnen samenstellen van klinisch psychologen van diverse pluimage. Jongere en al wat oudere psychologen, deeltijdse en voltijdse, met uiteenlopende achtergronden, opleidingen en interesses, — wie weet ook een seksuoloog, een psychiater, een bewegingstherapeut?

Een vraaggerichte groepspraktijk

We willen van De Sprekerij een vraaggerichte groepspraktijk maken, waar medewerkers het vanzelfsprekend vinden om over de psychotherapeutische strekkingen heen kennis en kunde uit te wisselen, zodat ze elk hun concreet aanbod beter kunnen afstemmen op de vragen en noden van de cliënt.

Het besef neemt toe dat het welslagen van een psychotherapeutisch proces beduidend sterker afhangt van factoren die de verschillen tussen de traditionele stromingen overstijgen dan van die verschillen zelf. De kern van de zaak zit in noodzakelijke kwaliteiten van de therapeutische relatie op zich. Slechts in zoverre die gemeenschappelijke kern functioneert, kunnen specifieke methodes en technieken een belangrijke meerwaarde leveren.

Deze op een integratie van de historische stromingen gerichte tendens in ons vakgebied nemen we graag mee in het opzet van de groepspraktijk. We verwelkomen dus graag psychologen uit alle paradigmatische windhoeken, op voorwaarde dat ze bereid en in staat zijn om te leren aan en van elkaar.

Waarom nu?

Da's heel eenvoudig. Het zat er al een hele poos aan te komen — en ineens was het zover: dit heerlijke gebouw werd te koop gezet. Het was dus nu of nooit. Daarom: nu! ;)

Wie zijn wij?

Carl Beenen

Kaat Schellen

Carl Beenen is klinisch psycholoog en psychotherapeut. In de groepspraktijk blijft Carl wekelijks circa 30 uur praktijkwerk doen en staat hij in voor de organisatie van inhoudelijke overlegmomenten en intervisievergaderingen. Kaat Schellen werkt deeltijds als grafisch ontwerper en is masterstudent geneeskunde. Totdat ze over enkele jaren afstudeert als huisarts is Kaat het wakkere aanspreekpunt voor alle logistieke en administratieve vragen en problemen.

Werken in De Sprekerij

Krijg je zin om mee vorm & inhoud te geven aan een kersverse groepspraktijk in Antwerpen? En ben je klinisch psycholoog of heb je een ander zelfstandig zorgaanbod dat in De Sprekerij niet zou misstaan? Laat dan gerust nu al van je horen op groepspraktijk@sprekerij.be. Of schrijf je in voor onze nieuwsbrief. Zo blijf je vanzelf op de hoogte van de voornaamste ontwikkelingen en krijg je als eerste een seintje zodra we vacatures uitschrijven. Die komen eraan vanaf midden oktober.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Waar ligt De Sprekerij?

De Sprekerij is gehuisvest in een gerenoveerd werkatelier uit 1910, gelegen aan de Theophiel Roucourtstraat 24+ in Antwerpen-Berchem. Vanop straat kan je het gebouw niet zien. Je bereikt het via de inrijpoort onder het voorhuis. Je tweewieler parkeer je op de binnenplaats. De Sprekerij wordt trouwens geflankeerd door rozelaars en hoge bomen en door de sporadisch kakelende kippen van een buurman. Een verrassend geval van rustiek op 100 meter van 2 tramlijnen en op een boogscheut van knooppunt Harmonie. 

Hoe ziet De Sprekerij er van binnen uit?

Bij de start beschikt de groepspraktijk over 6 gelijktijdig bruikbare praktijkruimtes, 4 op de eerste verdieping en 2 op de zolderverdieping. Mocht dat op termijn wenselijk blijken, dan kunnen ook delen van het gelijkvloers aan de groepspraktijk worden toegevoegd. Eerlijk gezegd lijkt het gelijkvloers ons erg geschikt als praktijkruimte voor enkele huisartsen. Zou dát geen interessante combinatie zijn? 

De eerste verdieping

Begin november verbouwen we de 136 m² grote eerste verdieping tot 4 praktijkruimtes van elk zo'n 20 m² en een ruim gemeenschappelijk deel met wachtruimte, kitchenette, sanitair blok en een afsluitbare bergruimte. Bekijk hieronder enkele visuele voorstellingen van het ontwerp, dan heb je een idee. In het echt wordt alles natuurlijk nog veel mooier. :) 

  De zolderverdieping

  De evengoed 136 m² grote zolderverdieping, waar sedert 2010 Carls individuele praktijk gevestigd is, hoeft niet te worden verbouwd. Ze wordt heringericht tot 2 extra grote praktijkruimtes van 35m² en 60m², geschikt voor bijzondere therapievormen zoals speltherapie, traumatherapie, gezinstherapie en groepstherapie — en uiteraard ook als vergaderruimte. Verder op zolder een kleine tweede wachtruimte, kitchenette, sanitair en berging. 

  Kortom

  Blijf je graag op de hoogte van de lotgevallen van een opstartende groepspraktijk voor psychologische hulp en psychotherapie in de koekenstad? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Of geef een teken van leven via groepspraktijk@sprekerij.be.

  Nieuwsbrief

  © 2009-2019 De Sprekerij